Gratis verzenden vanaf € 45,-
  Altijd vers gesneden
  Vacuüm verpakt geleverd

  Gratis verzenden vanaf € 45,-

  Altijd vers gesneden

  Vacuüm verpakt

Let op: Wij versturen geen bestellingen tussen vrijdag 29-12-2023 en zaterdag 06-01-202

hart voor kaas

Vragen over kaas

dierenarts over kaas voor hond en kat

Kaas is niet slecht voor je hond of kat MITS je het met mate doet. Wij vroegen het aan onze eigen dierenarts Marcel Leloup.
Hieronder lees je wat hij hierover zegt.

Dierenarts Leloup: Naar mijn mening, is kaas niet echt schadelijk.
Wel kan er bij hond of kat na verloop van tijd algehele jeuk  gaan optreden.
Dit is dan een gevolg van een allergie voor rund-eiwitten.

Aan mensen met een huisdier met chronische jeuk,  vraag ik in de praktijk altijd of zij het dier dagelijks wat verwennen met een stukje kaas.
Is dit het geval dan kan dat kleine stukje kaas,  wat bijna dagelijks gegeven wordt , een prikkel zijn voor het immuunsysteem en uiteindelijk een allergie geven.
In dat geval is het advies het dier zeker 3 maanden lang geen kaasstukjes en ook geen andere zuivelproducten als lekkernij te geven.
Ook moet men even checken of de brokken een rundvleesingrediënt hebben.
Zo ja, dan ook een andere brok gaan geven waarin geen rundvleesbron zit. 
Mocht in die periode de jeuk enorm afnemen, is een rundeiwit-allergie min of meer aangetoond.

Een ander iets is natuurlijk dat kaas veel calorieën bevat en bij teveel voeren hiervan kan het huisdier te dik worden.
En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Maar goed, blijft het dagelijks bij een klein stukje kaas, dan zullen de meeste huisdieren geen klachten krijgen en blijft het hen goed vergaan.  

 
kaasfondueEr is veel wat je kan serveren bij een kaasfondue. Een kleine opsomming voor wat erbij kan:
brood, soepstengels, mini knakworstjes, gebakken krieltjes, komkommer, tortilla chips, tomaatjes, salamiworstjes, stokbrood, gekookte spruitjes.
 
Maar wist je bijvoorbeeld dat bepaalde soorten fruit ongelooflijk lekker zijn in combinatie met wat gesmolten kees? Zo smelten de smaak van zuidvruchten zoals druiven, dadels en vijgen perfect samen met wat hartige kaas. Wil je iets bijzonders op tafel zetten? Serveer dan eens wat schijfjes cactusfruit erbij om in de kaasfondue te dippen. Lekker en heel bijzonder.
 
Maak bijvoorbeeld je eigen kip spiesjes (of koop ze gewoon lekker kant-en-klaar in de supermarkt) combineer deze met wat verse groenten. Snij kipfilet aan kleine stukjes en marineer ze. Dan braden in de pan en aan een spies rijgen. Wil je het net even wat anders maken, wissel de kip dan af met wat verse ui, en verschillende kleuren paprika erbij.
 
Ben je geen vleeseter en heb je liever wat lekkere vis op je bord?
Dan kunnen gamba’s (het liefste gebakken in veel knoflook en oregano natuurlijk) nóg lekkerder worden wanneer je ze een keertje in je kaasfondue hebt gedipt. Prik er eventueel nog een lekkere olijf bij!
 
Wil je een vegetarische kaasfondue, maak dan wat groenteballetjes. Voeg vooral veel ui en knoflook toe om een lekker volle smaak te creëren die geweldig goed samen gaat met die gesmolten kaas in de fondue. In de supermarkt zijn trouwens ook veel vleesvervangers te koop die je kan dippen in je fondue.
 
Hoewel gekookte groenten erg lekker zijn, kunnen ook juist de rauwe groenten voor werkelijke smaakexplosies zorgen in combinatie met een lekkere kaasfondue. Knapperige groenten en warme, gesmolten kaas. Denk bijvoorbeeld aan paksoi, pompoen, pastinaak, peentjes, rauwe paprika of zelfs broccoli. Eigenlijk is iedere groente die je in die overheerlijke kaas dipt wel lekker.
 
En heb je nu mensen die lekker bij je komen eten, waarvan er iemand niet van een kaasfondue houdt? Dat is echt geen probleem, want alle bovengenoemde ingrediënten ijn ook heerlijk zonder dat je ze in de kaasfondue dipt. Dus wil je genieten van een kaasfondue met mensen die er niet van houden,
dan hoeft dat gelukkig geen enkel probleem te zijn!!
 
Extra tip: voeg eens wat extra smaak aan je kaasfondue toe door de pan van te voren in te smeren met wat verse knoflook bijvoorbeeld.
vegetarisch kaas makenNee, niet alle kaas is vegetarisch. Dat is namelijk afhankelijk van het soort stremsel. Hoe dat zit leg ik hieronder uit.
 
Om kaas te maken, moet de melk gestremd worden. Dit gebeurt meestal met behulp van stremsel. Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf. Het dier wordt niet speciaal voor het stremsel geslacht, zoals bij vlees gebeurt, maar het is een bijproduct van de slacht. Misschien een schrale troost voor de vegetariër: het kalf wordt niet voor dit stremsel gedood. De maag is namelijk een bijproduct van de slacht. Zouden we er geen kaas van maken, dan zou dit dus gewoon worden weggegooid.
 
Wanneer een kalf nog melk drinkt, bevat deze het eiwitsplitsende enzym dat de kaas laat stremmen. Zonder dit maagsap is kaas dus maar een slappe, melkachtige bedoeling. Hiervoor zijn inmiddels andere oplossingen bedacht, namelijk een genetisch gemodificeerd stremsel waarbij een kalfsgen in een bacterie is ingebracht. En een microbieel (vegetarisch) stremsel, dat gemaakt is door micro-organismen.
Er bestaan gelukkig steeds meer kazen die bereid zijn met microbieel (dus vegetarisch) niet genetisch gemodificeerd stremsel. Dit zijn vaak ook biologische kazen. In onze webshop zijn dit onder andere de volgende kazen: Bio Gouda Jong belegen, de Gouda extra belegen, en de Jong belegen geitenkaas
kaas op pizzaOp de pizza is mozzarella de absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het mooist smelt, kleurt en bubbelt. Daarnaast wordt vaak een jong belegen kaas over de pizza geraspt. Maar Parmigiano en Pecorino worden ook regelmatig gebruikt. Hieronder lees je nog meer lekkere combinaties.
 
In Nederland hebben we het vaak over mozzarella. De Italianen maken echter onderscheid tussen buffelmozzarella (mozzarella di buffala) en fior di latte (gemaakt van koemelk).
Fior di latte is compacter van structuur dan buffelmozzarella. Deze kan je daarom beter in plakjes van 2 tot 3 mm snijden. Buffelmozzarella snij je in plakjes van 5 tot 6 mm, om te voorkomen dat de plakjes helemaal wegsmelten tijdens het bakken. Je snijd de mozarella vooraf en laat de plakjes goed uitlekken, dan laat de mozzarella niet teveel melkwei achter op je pizza als je gaat bakken.
 
Parmigiano en Grana Padano of Pecorino zijn ook veel gebruikte kazen op de pizza.
Deze worden in de Italiaanse keuken vaak gebruikt als smaakmaker. En dat is met de pizza niet anders. Beide kazen kan je prima over je pizza raspen. Dat kan voor het bakken. Als je jouw pizza iets extra’s wil geven, dan is het mooi om na het bakken nog wat schaafsel of vlokken van een van deze kazen over je pizza te strooien. Dat ziet er altijd erg mooi uit.
 
Naast deze twee (basis) kazen kan je ook een derde en vaak ook een vierde kaas op de pizza. Hoe meer soorten kaas, hoe minder je overal van gebruikt. De hoeveelheid kaas en kaassoorten die je gebruikt hangen ook af van de overige ingrediënten die je op de pizza legt. Andere kazen die lekker zijn op je op de pizza:
 
  • Jong belegen Goudse kaas: deze kaas smelt mooi op de pizza en geeft een lekkere smaak. Jong belegen kaas geeft samen met mozzarella en Parmezaan een mooie basissmaak aan je pizza. Je hoeft in principe geen andere kaas meer te gebruiken.
  • Belegen of oude (geiten)kaas: deze kan je gebruiken in plaats van Parmezaan. De kazen zijn ook wat zouter waardoor je er net als Parmezaan maar weinig van hoeft te gebruiken.
  • Zachte geitenkaas: lekker op een pizza met crème fraîche, courgette, tijm en honing.
  • Gruyère: Zwitserse kaas met een licht zoete en zoutige smaak en goede smelteigenschappen.
  • Cheddar: Engelse harde kaas met een mooie, goudgele kleur. Deze kaas heeft een romige en lichtpittige tot pittige smaak, afhankelijk van de rijping.
  • Gorgonzola: een zachte Italiaanse blauwschimmelkaas met romige, ziltige en pittige smaak. Deze kaas is vrij zout dus stem je andere kazen daarop af.
  • Talegio: dit is een Italiaanse zachte korstkaas met vrij krachtige geur en lichtzoete smaak.
 
Daarna kan je de pizza verder beleggen, afhankelijk van de hoeveelheid kaas die je erop hebt gedaan. Denk aan: tomatensaus, tomaat, salami, tonijn, rucola. Tot slot kan je nog wat kruiden toevoegen aan je pizza. Doe dit altijd nadat je pizza gebakken is. Denk aan peterselie, rozemarijn en basilicum.
glutenvrije kaastostiKaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is dus in principe glutenvrij. Betekent dat dan dat je alle soorten kaas kan eten als je geen gluten mag hebben? Helaas niet. Er zijn enkele soorten kaas die wel gluten bevatten.
 
Kaas wordt gemaakt van melk. Het maken van kaas is eigenlijk niets anders dan het concentreren van de vaste bestanddelen uit melk. De eiwitten, vetten en mineralen uit melk zijn dan gescheiden van het vocht in de melk en daar wordt vervolgens zout aan toegevoegd. Nadat de kaas zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen, moet deze nog minimaal 4 weken rijpen om goed te harden en zijn kenmerkende smaak te krijgen.
 
Gluten is een mengsel van eiwitten wat van nature voorkomt in bepaalde granen. Graansoorten die van nature gluten bevatten zijn: tarwe, spelt, rogge en gerst. Ook zijn er granen die vaak in aanraking komen met de bovengenoemde glutenbevattende granen. Deze granen kunnen dan door kruisbesmetting toch gluten gaan bevatten, denk aan haver, boekweit en quinoa. Kaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is dus in principe glutenvrij. Betekent dat dan dat je alle soorten kaas kan eten als je geen gluten mag hebben? Helaas niet. Er zijn enkele soorten kaas die wel gluten bevatten. Sommige kazen bevatten gluten omdat ze hiermee in aanraking zijn gekomen in de fabriek (kruisbesmetting). Ook kazen met toevoegingen (zoals bepaalde kruiden) kunnen gluten bevatten en daarnaast zijn er ook enkele buitenlandse kazen die gluten bevatten doordat ze gepaneerd zijn. Hollandse kaas van koe-, geiten- of schapenmelk is vrij van gluten. Smeerkaas, kaas met toegevoegde kruiden en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten. Als deze kazen gluten bevatten, dan moet dit op de verpakking aangegeven worden. In onze webshop zit een filter "glutenvrij". Als je deze aanvinkt, zie je alle kazen die geen gluten bevatten. Zo kan je toch lekker genieten van kaas.

kaas met tosti

Jonge kaas en extra belegen kaas zijn het meest geschikt. Maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt. Het brood is bij voorkeur een dun en stevig snee brood.

Het is de gesmolten kaas die de tosti zo lekker smeuïg maakt. Je hebt vast wel gemerkt, dat niet alle soorten kaas even goed smelten. Dit heeft te maken met de pH-waarde van de kaas. Hoe lager deze waarde is, hoe beter de kaas smelt. Voor een lekkere tosti kunt u dus het best kazen gebruiken met een lage pH-waarde. De kazen met een lage PH waarde zijn: Jonge kaas en extra belegen kaas maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.

Wil je toch liever een andere soort kaas met een hogere pH-waarde (bijvoorbeeld oude kaas) op je tosti?
Dat kan natuurlijk ook. Het is dan handig om deze te combineren met kazen met een lage pH-waarde, zodat deze als het ware om de andere kaas heen smelten. Wat je ook kunt doen is de kaas raspen, hierdoor smelt het sneller.

Het ideale brood

Naast de kaas, is brood het andere belangrijke ingrediënt van een tosti.
Het ene soort brood is geschikter dan het andere.
Hou met het kopen van tosti brood rekening met de stevigheid: hoe steviger het brood, hoe lekkerder de tosti. Daarnaast zijn dunne sneetjes beter dan dikke. Dikke plakken brood zorgen er namelijk voor dat het langer duurt voordat de kaas smelt, waardoor het kan gebeuren dat de kaas nog niet is gesmolten terwijl het brood al wel uit de pan of het tosti-ijzer moet. Kies, als het kan, niet voor brood met veel gaten, hier smelt de kaas namelijk door heen, waardoor er minder kaas op je tosti overblijft;-)

Bakken

Een ander belangrijk onderdeel van het maken van een tosti is het bakken. Sommige mensen doen dit in een tosti-ijzer, maar anderen kiezen voor de pan. Gebruik je een pan om je tosti te maken? Dan is het belangrijk om de tosti van te voren in te vetten met boter of mayonaise. Hierdoor wordt hij extra knapperig, krijgt de tosti meer smaak en wordt hij mooi goudbruin gebakken. Gebruik voor het perfecte resultaat boter die op kamertemperatuur is. Je hoeft dan geen boter of olie meer in de pan te doen, de tosti is al vet genoeg!

Wanneer is Graskaas verkrijgbaar

De eerste graskaas is meestal verkrijgbaar in mei. Maar waarom pas in mei en niet eerder?

 
Zo in het voorjaar bij de eerste warme dagen is er steevast weer vraag naar graskaas. Maar wanneer de koeien in het voorjaar weer naar buiten gaan, heb je natuurlijk niet gelijk graskaas. Van melk naar graskaas duurt minimaal vier weken. Zodra de koeien naar buiten gaan en het eerste verse gras weer eten, wordt de melk die ze daarna geven gebruikt om graskaas van te maken. Kaas moet 28 dagen rijpen voordat het verkocht mag worden. En halverwege mei ligt dan de eerste graskaas weer bij ons in de kraam en kan je het ook online bestellen in onze kaasshop.
 
Graskaas is jonge kaas. Het verschil zit het hem in het voer van de koeien. In de winter staan ze binnen en krijgt de koe stalvoer. Op het moment dat het weer het toelaat gaan de koeien naar buiten. De koeien eten gras en doen zich te goed aan de graspollen welke een positieve werking hebben op de melk. De smaak veranderd door het verse gras. Vandaar, Graskaas. In mei en september is het Nederlandse klimaat het meest gunstig voor de groei van het gras. Dit doet echt iets met de smaak van de Graskaas die op dat moment gemaakt wordt. De Graskaas in mei en september is het meest smeuïg, romig, zacht en smaakvol.
De productie van Graskaas is hetzelfde als de gewone 48+ kaas. De Graskaas moet minimaal 4 weken oud zijn voor deze verkocht mag worden, dit is wettelijk bepaald.
Zodra de koeien naar buiten gaan duurt het 4 weken voor er Graskaas verkocht kan worden. Dit heeft te maken met de wettelijke bepaling dat jonge kaas niet eerder dan 4 weken verkocht mag worden. Meestal gaan de koeien begin april weer naar buiten, dus de eerste graskaas is meestal halverwege mei weer te koop.
 
 
is kaas gezond 1Kaas is gezond, het is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en zink. Het is bovendien een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en er zitten geen koolhydraten in kaas.
Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Hoe zit dat nou precies?
 
Kaas levert samen met de melk en melkproducten gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Zuivel is daardoor een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding in Nederland.
 
Het vetpercentage zie je aan de omschrijving: 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ Dit geeft het vetgehalte in de kaas aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vetgehalte staat gegeven per hoeveelheid droge stof. De droge stof is de hoeveelheid kaas zonder water. Door verschillen in het gehalte aan water varieert het vetgehalte ook bij gelijke vet aanduiding. Bijvoorbeeld: in oude kaas zit minder vocht. Daarom heeft het meer droge stof en dus meer vet dan jonge kaas. Kortom oude 48+ kaas is vetter dan jonge 48+ kaas. 
Hoe vetter de kaas, hoe hoger het melksuikergehalte en dus ook het lactosegehalte. Bij harde kazen zit er dus geen lactose meer; bijvoorbeeld Parmezaanse kaas.
Kaas bevat ook geen koolhydraten, waardoor het bijvoorbeeld goed in een keto-dieet (koolhydraat-arm) dieet past.
 
Kaas is wel een zoutrijk product. Dit komt doordat tijdens het pekelproces de kaas een aantal dagen in een zout ligbadje ligt. We hebben in onze webshop ook minder vet-minder zout kazen. Een goed alternatief voor mensen die hier rekening mee willen houden. Onze minder vet-minder zout kazen smaken verrassend genoeg nog altijd erg goed en zijn smeuïg van structuur. Denk aan een jong belegen minder vet en minder zout, of een kruidenkaas minder vet en minder zout.
kaasfondueEr is veel wat je kan serveren bij een kaasfondue. Een kleine opsomming voor wat erbij kan:
brood, soepstengels, mini knakworstjes, gebakken krieltjes, komkommer, tortilla chips, tomaatjes, salamiworstjes, stokbrood, gekookte spruitjes.
 
Maar wist je bijvoorbeeld dat bepaalde soorten fruit ongelooflijk lekker zijn in combinatie met wat gesmolten kees? Zo smelten de smaak van zuidvruchten zoals druiven, dadels en vijgen perfect samen met wat hartige kaas. Wil je iets bijzonders op tafel zetten? Serveer dan eens wat schijfjes cactusfruit erbij om in de kaasfondue te dippen. Lekker en heel bijzonder.
 
Maak bijvoorbeeld je eigen kip spiesjes (of koop ze gewoon lekker kant-en-klaar in de supermarkt) combineer deze met wat verse groenten. Snij kipfilet aan kleine stukjes en marineer ze. Dan braden in de pan en aan een spies rijgen. Wil je het net even wat anders maken, wissel de kip dan af met wat verse ui, en verschillende kleuren paprika erbij.
 
Ben je geen vleeseter en heb je liever wat lekkere vis op je bord?
Dan kunnen gamba’s (het liefste gebakken in veel knoflook en oregano natuurlijk) nóg lekkerder worden wanneer je ze een keertje in je kaasfondue hebt gedipt. Prik er eventueel nog een lekkere olijf bij!
 
Wil je een vegetarische kaasfondue, maak dan wat groenteballetjes. Voeg vooral veel ui en knoflook toe om een lekker volle smaak te creëren die geweldig goed samen gaat met die gesmolten kaas in de fondue. In de supermarkt zijn trouwens ook veel vleesvervangers te koop die je kan dippen in je fondue.
 
Hoewel gekookte groenten erg lekker zijn, kunnen ook juist de rauwe groenten voor werkelijke smaakexplosies zorgen in combinatie met een lekkere kaasfondue. Knapperige groenten en warme, gesmolten kaas. Denk bijvoorbeeld aan paksoi, pompoen, pastinaak, peentjes, rauwe paprika of zelfs broccoli. Eigenlijk is iedere groente die je in die overheerlijke kaas dipt wel lekker.
 
En heb je nu mensen die lekker bij je komen eten, waarvan er iemand niet van een kaasfondue houdt? Dat is echt geen probleem, want alle bovengenoemde ingrediënten ijn ook heerlijk zonder dat je ze in de kaasfondue dipt. Dus wil je genieten van een kaasfondue met mensen die er niet van houden,
dan hoeft dat gelukkig geen enkel probleem te zijn!!
 
Extra tip: voeg eens wat extra smaak aan je kaasfondue toe door de pan van te voren in te smeren met wat verse knoflook bijvoorbeeld.
vegetarisch kaas makenNee, niet alle kaas is vegetarisch. Dat is namelijk afhankelijk van het soort stremsel. Hoe dat zit leg ik hieronder uit.
 
Om kaas te maken, moet de melk gestremd worden. Dit gebeurt meestal met behulp van stremsel. Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf. Het dier wordt niet speciaal voor het stremsel geslacht, zoals bij vlees gebeurt, maar het is een bijproduct van de slacht. Misschien een schrale troost voor de vegetariër: het kalf wordt niet voor dit stremsel gedood. De maag is namelijk een bijproduct van de slacht. Zouden we er geen kaas van maken, dan zou dit dus gewoon worden weggegooid.
 
Wanneer een kalf nog melk drinkt, bevat deze het eiwitsplitsende enzym dat de kaas laat stremmen. Zonder dit maagsap is kaas dus maar een slappe, melkachtige bedoeling. Hiervoor zijn inmiddels andere oplossingen bedacht, namelijk een genetisch gemodificeerd stremsel waarbij een kalfsgen in een bacterie is ingebracht. En een microbieel (vegetarisch) stremsel, dat gemaakt is door micro-organismen.
Er bestaan gelukkig steeds meer kazen die bereid zijn met microbieel (dus vegetarisch) niet genetisch gemodificeerd stremsel. Dit zijn vaak ook biologische kazen. In onze webshop zijn dit onder andere de volgende kazen: Bio Gouda Jong belegen, de Gouda extra belegen, en de Jong belegen geitenkaas
kaas op pizzaOp de pizza is mozzarella de absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het mooist smelt, kleurt en bubbelt. Daarnaast wordt vaak een jong belegen kaas over de pizza geraspt. Maar Parmigiano en Pecorino worden ook regelmatig gebruikt. Hieronder lees je nog meer lekkere combinaties.
 
In Nederland hebben we het vaak over mozzarella. De Italianen maken echter onderscheid tussen buffelmozzarella (mozzarella di buffala) en fior di latte (gemaakt van koemelk).
Fior di latte is compacter van structuur dan buffelmozzarella. Deze kan je daarom beter in plakjes van 2 tot 3 mm snijden. Buffelmozzarella snij je in plakjes van 5 tot 6 mm, om te voorkomen dat de plakjes helemaal wegsmelten tijdens het bakken. Je snijd de mozarella vooraf en laat de plakjes goed uitlekken, dan laat de mozzarella niet teveel melkwei achter op je pizza als je gaat bakken.
 
Parmigiano en Grana Padano of Pecorino zijn ook veel gebruikte kazen op de pizza.
Deze worden in de Italiaanse keuken vaak gebruikt als smaakmaker. En dat is met de pizza niet anders. Beide kazen kan je prima over je pizza raspen. Dat kan voor het bakken. Als je jouw pizza iets extra’s wil geven, dan is het mooi om na het bakken nog wat schaafsel of vlokken van een van deze kazen over je pizza te strooien. Dat ziet er altijd erg mooi uit.
 
Naast deze twee (basis) kazen kan je ook een derde en vaak ook een vierde kaas op de pizza. Hoe meer soorten kaas, hoe minder je overal van gebruikt. De hoeveelheid kaas en kaassoorten die je gebruikt hangen ook af van de overige ingrediënten die je op de pizza legt. Andere kazen die lekker zijn op je op de pizza:
 
  • Jong belegen Goudse kaas: deze kaas smelt mooi op de pizza en geeft een lekkere smaak. Jong belegen kaas geeft samen met mozzarella en Parmezaan een mooie basissmaak aan je pizza. Je hoeft in principe geen andere kaas meer te gebruiken.
  • Belegen of oude (geiten)kaas: deze kan je gebruiken in plaats van Parmezaan. De kazen zijn ook wat zouter waardoor je er net als Parmezaan maar weinig van hoeft te gebruiken.
  • Zachte geitenkaas: lekker op een pizza met crème fraîche, courgette, tijm en honing.
  • Gruyère: Zwitserse kaas met een licht zoete en zoutige smaak en goede smelteigenschappen.
  • Cheddar: Engelse harde kaas met een mooie, goudgele kleur. Deze kaas heeft een romige en lichtpittige tot pittige smaak, afhankelijk van de rijping.
  • Gorgonzola: een zachte Italiaanse blauwschimmelkaas met romige, ziltige en pittige smaak. Deze kaas is vrij zout dus stem je andere kazen daarop af.
  • Talegio: dit is een Italiaanse zachte korstkaas met vrij krachtige geur en lichtzoete smaak.
 
Daarna kan je de pizza verder beleggen, afhankelijk van de hoeveelheid kaas die je erop hebt gedaan. Denk aan: tomatensaus, tomaat, salami, tonijn, rucola. Tot slot kan je nog wat kruiden toevoegen aan je pizza. Doe dit altijd nadat je pizza gebakken is. Denk aan peterselie, rozemarijn en basilicum.
glutenvrije kaastostiKaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is dus in principe glutenvrij. Betekent dat dan dat je alle soorten kaas kan eten als je geen gluten mag hebben? Helaas niet. Er zijn enkele soorten kaas die wel gluten bevatten.
 
Kaas wordt gemaakt van melk. Het maken van kaas is eigenlijk niets anders dan het concentreren van de vaste bestanddelen uit melk. De eiwitten, vetten en mineralen uit melk zijn dan gescheiden van het vocht in de melk en daar wordt vervolgens zout aan toegevoegd. Nadat de kaas zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen, moet deze nog minimaal 4 weken rijpen om goed te harden en zijn kenmerkende smaak te krijgen.
 
Gluten is een mengsel van eiwitten wat van nature voorkomt in bepaalde granen. Graansoorten die van nature gluten bevatten zijn: tarwe, spelt, rogge en gerst. Ook zijn er granen die vaak in aanraking komen met de bovengenoemde glutenbevattende granen. Deze granen kunnen dan door kruisbesmetting toch gluten gaan bevatten, denk aan haver, boekweit en quinoa. Kaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is dus in principe glutenvrij. Betekent dat dan dat je alle soorten kaas kan eten als je geen gluten mag hebben? Helaas niet. Er zijn enkele soorten kaas die wel gluten bevatten. Sommige kazen bevatten gluten omdat ze hiermee in aanraking zijn gekomen in de fabriek (kruisbesmetting). Ook kazen met toevoegingen (zoals bepaalde kruiden) kunnen gluten bevatten en daarnaast zijn er ook enkele buitenlandse kazen die gluten bevatten doordat ze gepaneerd zijn. Hollandse kaas van koe-, geiten- of schapenmelk is vrij van gluten. Smeerkaas, kaas met toegevoegde kruiden en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten. Als deze kazen gluten bevatten, dan moet dit op de verpakking aangegeven worden. In onze webshop zit een filter "glutenvrij". Als je deze aanvinkt, zie je alle kazen die geen gluten bevatten. Zo kan je toch lekker genieten van kaas.

kaas met tosti

Jonge kaas en extra belegen kaas zijn het meest geschikt. Maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt. Het brood is bij voorkeur een dun en stevig snee brood.

Het is de gesmolten kaas die de tosti zo lekker smeuïg maakt. Je hebt vast wel gemerkt, dat niet alle soorten kaas even goed smelten. Dit heeft te maken met de pH-waarde van de kaas. Hoe lager deze waarde is, hoe beter de kaas smelt. Voor een lekkere tosti kunt u dus het best kazen gebruiken met een lage pH-waarde. De kazen met een lage PH waarde zijn: Jonge kaas en extra belegen kaas maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.

Wil je toch liever een andere soort kaas met een hogere pH-waarde (bijvoorbeeld oude kaas) op je tosti?
Dat kan natuurlijk ook. Het is dan handig om deze te combineren met kazen met een lage pH-waarde, zodat deze als het ware om de andere kaas heen smelten. Wat je ook kunt doen is de kaas raspen, hierdoor smelt het sneller.

Het ideale brood

Naast de kaas, is brood het andere belangrijke ingrediënt van een tosti.
Het ene soort brood is geschikter dan het andere.
Hou met het kopen van tosti brood rekening met de stevigheid: hoe steviger het brood, hoe lekkerder de tosti. Daarnaast zijn dunne sneetjes beter dan dikke. Dikke plakken brood zorgen er namelijk voor dat het langer duurt voordat de kaas smelt, waardoor het kan gebeuren dat de kaas nog niet is gesmolten terwijl het brood al wel uit de pan of het tosti-ijzer moet. Kies, als het kan, niet voor brood met veel gaten, hier smelt de kaas namelijk door heen, waardoor er minder kaas op je tosti overblijft;-)

Bakken

Een ander belangrijk onderdeel van het maken van een tosti is het bakken. Sommige mensen doen dit in een tosti-ijzer, maar anderen kiezen voor de pan. Gebruik je een pan om je tosti te maken? Dan is het belangrijk om de tosti van te voren in te vetten met boter of mayonaise. Hierdoor wordt hij extra knapperig, krijgt de tosti meer smaak en wordt hij mooi goudbruin gebakken. Gebruik voor het perfecte resultaat boter die op kamertemperatuur is. Je hoeft dan geen boter of olie meer in de pan te doen, de tosti is al vet genoeg!

Wanneer is Graskaas verkrijgbaar

De eerste graskaas is meestal verkrijgbaar in mei. Maar waarom pas in mei en niet eerder?

 
Zo in het voorjaar bij de eerste warme dagen is er steevast weer vraag naar graskaas. Maar wanneer de koeien in het voorjaar weer naar buiten gaan, heb je natuurlijk niet gelijk graskaas. Van melk naar graskaas duurt minimaal vier weken. Zodra de koeien naar buiten gaan en het eerste verse gras weer eten, wordt de melk die ze daarna geven gebruikt om graskaas van te maken. Kaas moet 28 dagen rijpen voordat het verkocht mag worden. En halverwege mei ligt dan de eerste graskaas weer bij ons in de kraam en kan je het ook online bestellen in onze kaasshop.
 
Graskaas is jonge kaas. Het verschil zit het hem in het voer van de koeien. In de winter staan ze binnen en krijgt de koe stalvoer. Op het moment dat het weer het toelaat gaan de koeien naar buiten. De koeien eten gras en doen zich te goed aan de graspollen welke een positieve werking hebben op de melk. De smaak veranderd door het verse gras. Vandaar, Graskaas. In mei en september is het Nederlandse klimaat het meest gunstig voor de groei van het gras. Dit doet echt iets met de smaak van de Graskaas die op dat moment gemaakt wordt. De Graskaas in mei en september is het meest smeuïg, romig, zacht en smaakvol.
De productie van Graskaas is hetzelfde als de gewone 48+ kaas. De Graskaas moet minimaal 4 weken oud zijn voor deze verkocht mag worden, dit is wettelijk bepaald.
Zodra de koeien naar buiten gaan duurt het 4 weken voor er Graskaas verkocht kan worden. Dit heeft te maken met de wettelijke bepaling dat jonge kaas niet eerder dan 4 weken verkocht mag worden. Meestal gaan de koeien begin april weer naar buiten, dus de eerste graskaas is meestal halverwege mei weer te koop.
 
 
hart voor kaas

Weetjes over kaas

Wist je dat...

  • Je bij ons aan de kraam altijd een goed advies krijgt over kaas.
  • Wij heel veel verschillende soorten op voorraad hebben.
  • En dat ze bij ons altijd lekker vers van het mes zijn!
  • Nederland meer dan 650 miljoen kilo kaas per jaar produceert en daarmee de vier na grootste kaasproducent ter wereld is?
    Niet gek voor zo'n klein landje, toch?
  • Nederland ruim 16 miljoen inwoners en 1,5 miljoen melkkoeien telt?
  • Op dit moment nog op ongeveer 300 boerderijen boerenkaas wordt gemaakt?
  • In de Noord-Hollandse weiden vooral de zogenaamd Holstein zwartbonte koeien grazen?
    Dat zijn echte magere melkkoeien die van oorsprong uit Nederland komen.
  • Koeien die de officieel erkende weidemelk geven ten minste 120 dagen per jaar, vanaf het voorjaar tot aan het najaar
    minimaal 6 uur per dag in de wei staan?
  • Voor 1 kilo kaas is 10 liter koeienmelk, 9½ liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig is?
  • De melk van koeien die uien hebben gegeten wordt afgekeurd om kaas van te maken?
  • 'Biest', de eerste melk van de koe nadat ze heeft gekalfd, boordevol antistoffen zit, die, net als moedermelk, helpen bij de ontwikkeling van de immuniteit?
  • April/mei de periode van de Nederlandse graskaas is? Deze kaas wordt gemaakt van de melk van koeien die na een lange winter voor het eerst weer in de wei lopen en het lentegras eten.
  • Kaas op houten planken wordt bewaard omdat hout het vocht opneemt van de zwetende kaas?
  • Hoe langer de rijping, hoe meer aders en hoe intenser de smaak van blauwaderkaas is.
  • Kaas met gaten ontstaat door gasvorming in de kaas onder invloed van specifieke melkzuurbacteriën? Die zorgen ook voor de lekkere smaak en het typische aroma van kaas.
  • De smaak van kaas ook wordt bepaald door wat de koeien eten?
  • Het vetgehalte van kaas meestal wordt aangeduid met een cijfer en een plusteken? Bijvoorbeeld 48+, 30+, 20+. Dat betekent dat het percentage vet aangeduid wordt per 100g droge stof en niet per 100g kaas. Kazen tot 20+ zijn mager, kazen van 20+ tot 40+ zijn light.
  • Nederlanders heel erg van kaas houden? Gemiddeld wordt er zo'n 17 kilo kaas per persoon per jaar gegeten.
  • De meeste kaas nog steeds op brood wordt gegeten?
  • Kaas eten de tanden tegen cariës (tandbederf) beschermt? Zowel de eiwitten aanwezig in kaas als calcium zouden hierin een rol spelen. Een stukje kaas na de maaltijd is dus nog niet zo slecht bedacht door de Fransen. Dit mag echter geen reden zijn om extra kaas te gebruiken. Pas het in je voedingspatroon in om te vermijden dat je totale vetinname te hoog wordt en weet dat kaas eten het dagelijkse poetsen van de tanden zeker niet kan vervangen.
hart voor kaas

Spreekwoorden met kaas

  • Ergens (geen) kaas van gegeten hebben - Ergens (niets) van afweten
  • Een harde man op een stuk weke kaas - Hij lijkt grof, maar heeft een goede inborst
  • Hij laat zich de kaas niet van het brood eten - Opkomen voor iets
  • Dat is kaas voor hem - Precies wat hij wil
  • Aan de geur van de kaas herkent men de geit - afkomst kan je niet verbergen
  • Ergens kaas aan hebben - er maling aan hebben
  • De boter en de kaas te dik gesneden hebben - te veel verteerd hebben
  • Ieder kaasje heeft zijn gaatje - Iedereen heeft wel een een probleem
  • Hij snijdt de kaas met hompen - Hij leeft loyaal op andermans kosten

Contactgegevens

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00